Shanset e Fitimit të Lotarisë së Kartes të Gjelbër

 

Po mendoni të aplikoni në lotarinë e Kartës të Gjelbër të SHBA? Urime, ju mund të jeni një hap më afër marrjes së qëndrimit të përhershëm në SH.B.A.! Si funksionon lotaria e Kartës të Gjelbër? Cilat janë shanset tuaja për të fituar? Lexoni të gjitha më poshtë.

 

Çarë është një kartë e gjelbër?

Një Kartë e Gjelbër, ose vizë e qëndrimit të përhershëm, ju jep të drejtën të jetoni dhe të punoni në SHBA pafundësisht. Ju gjithashtu mund të sillni bashkëshortin dhe fëmijët me vete në SHBA.

Një Kartë e Gjelbër ju jep të njëjtat të drejta si një qytetar amerikan, i vetmi ndryshim është se nuk mund të kandidoni për detyrë dhe nuk mund të aplikoni për punë të caktuara që kërkojnë që të jeni një shtetas. Ju gjithashtu mund të dëboheni nëse shkelni ligjin ose nuk paguani taksat tuaja.

APLIKO TANI

Çfarë është Lotaria e Kartes të Gjelbër?

Lotaria e Kartës së Gjelbër është një llotari e mbajtur çdo vit nga qeveria amerikane, ku njerëz nga vende të ndryshme mund të hyjnë për të fituar një Kartë të Gjelbër. Është falasë për të hyrë – gjithçka që duhet të bëni është të ngarkoni informacione themelore për veten tuaj dhe një fotografi që i përmbahet udhëzimeve. Ju aplikoni këtu: https://usdvexperts.com/language/sq/ Mos harroni të ruani numrin tuaj të hyrjes në mënyrë që të kontrolloni për të parë nëse keni fituar më vonë.

 

Cilat janë kërkesat për hyrjen në Lotarinë e Kartës të Gjelbër?

Ka shumë pak kërkesa për të hyrë në lotarinë e Kartës së Gjelbër. Ju duhet të jeni në moshë, ju duhet të keni një diplomë të shkollës së mesme ose një formë të përvojës së punës, të mos keni precedent penal dhe të keni shëndet të mirë (kjo kontrollohet vetëm nëse fitoni) dhe ju duhet të keni lindur (shtetësia juaj nuk ka rëndësi) në një nga vendet e pranueshme në atë vit (ose mund të aplikoni duke përdorur vendin që bashkëshorti juaj ka lindur).

Ka disa vende që nuk janë të pranueshme sepse dërguan më shumë se 50,000 emigrantë në SH.B.A. në pesë vitet e fundit. Vini re se azilkërkuesit dhe refugjatët nuk llogariten si emigrantë në këtë rast.

APLIKO TANI

A varet mundësia juaj e fitores nga cili vend nga ju vini?

Shanset tuaja për të fituar një Kartë të Gjelbër varet nga rajoni nga vjen pasi ka një numër të ndryshëm të Kartave të Gjelbra në dispozicion për rajone të ndryshme.

Aktualisht “vizat janë shpërndarë në gjashtë rajone: Afrika, Azia, Evropa (Turqia, Qipro dhe të gjitha vendet në ish-Bashkimin Sovjetik janë alokuar në Evropë, edhe pse disa prej tyre gjeografikisht janë plotësisht në Azi), Amerikën Latine (Meksikë, Amerika Qendrore, Karaibet dhe Amerika e Jugut), Amerika e Veriut (që përbëhet vetëm nga Kanada dhe Bahamas), dhe Oqeania.”(1)

Nëse një rajon ka dërguar më pak se 1/6-të e numrit të përgjithshëm të emigrantëve në SH.B.A. në gjashtë vitet e fundit, ai llogaritet si një “rajon me pranim të ulët”. “Përqindja e vizave të diversitetit dhënë grupit të pranimeve të ulëta përcaktohet si përqindja e emigrantëve të fundit nga grupi i pranimeve të larta. ” (1) Vizat jepen gjithashtu në përpjesëtim me popullsinë e një zone. Kjo do të thotë që ju keni një shans më të lartë për të marrë një Kartë të Gjelbër nëse ju vini nga një rajon me pranime të ulëta, pavarësisht nga madhësia e popullsisë.

Vizat u shpërndahen rastësisht vendeve të ndryshme brenda një rajoni (d.m.th rastësisht në varësi të aplikantëve të tërhequr si fitues), por asnjë vend nuk mund të marrë më shumë se 7% të vizave totale.

 

Cilat janë shanset tuaja për të fituar?

Sasia e njerëzve që hyjnë në lotarinë e Kartës së Gjelbër çdo vit ndryshon – në 2007 ishte rreth 9 milion njerëz, në vitin 2012 19 milion dhe në 2015 14 milion.

Cdo vit 50,000 njerëz fitojnë vizë (rreth 125,000 njerëz përzgjidhen çdo vit, pasi rreth gjysma ose nuk arrijnë të kalojnë aplikimin e tyre pasi të fitojnë ose nuk i plotësojnë kërkesat e emigracionit).

Nëse ka më pak njerëz që aplikojnë në një rajon, atëherë, natyrisht, shanset tuaja rriten në atë rajon. Ndërsa nuk mund ta dini se sa njerëz do të aplikojnë deri sa të vijnë statistikat nga lotaria e atij viti, në përgjithësi, do të keni mundësinë më të lartë nëse jeni nga Oqeania.

 

Si i rritni shanset tuaja për të fituar?

Ju nuk mund të ndikoni në lotarinë e Kartës së Gjelbër, as nuk mund të aplikoni më shumë se një herë në vit (do të skualifikoheni nëse provoni), por mund të regjistroni bashkëshortin/en tuaj, si dhe veten nëse jeni martuar. Nëse bashkëshorti/ja juaj fiton ai/ajo lejohet të sjellë bashkëshortin/en tij/saj (d.m.th. ju) dhe çdo fëmijë nën 21 vjeç.

Dikush që fiton lotarinë e Kartës së Gjelbër mund të sponsorizojë gjithashtu familjen e tyre të emigrojnë në SH.B.A., që do të thotë se prindërit tuaj mund të hyjnë dhe t’ju sponsorizojnë nëse fitojnë, ose fëmijët tuaj, nëse janë mbi 21 vjec mund të bëjnë të njëjtën gjë.

Duke qenë se ose ju mund të aplikoni me vendin ku keni lindur, ose bashkëshorti juaj, ju mund të zgjidhni vendin e origjinës nëse ato janë nga një rajon ku më pak njerëz kanë tendencë të aplikojnë, siç është Oqeania.

 

Si e dini nëse keni fituar?

Ju duhet të kontrolloni nëse keni fituar në internet në të njëjtën faqe ku jeni regjistruar për llotarinë (https://usdvexperts.com/language/sq/). Mos harroni se do t’ju duhet numri i hyrjes.

Zakonisht mund të kontrolloni në maj të vitit pasardhës kur keni aplikuar (d.m.th. nëse keni aplikuar në Tetor/Nëntor 2017, mund të kontrolloni statusin tuaj në maj 2018).

Siç u përmend më lart, ka më shumë emra të tërhequr sesa ka viza në dispozicion sepse disa njerëz nuk do t’i ndjekin me aplikimin për vizë, ndërsa të tjerët që aplikojnë nuk plotësojnë kërkesat.

Kjo do të thotë që edhe pse thotë se nuk fituat kur kontrolluat në fillim, duhet të kontrolloni më vonë gjatë vitit pasi do të hapen më shumë vende dhe prandaj do të njoftohen më shumë emra.

APLIKO TANI

Çfarë duhet të bëni nëse ju fitoni?

Nëse keni fituar llotarinë, kjo do të thotë se mund të aplikoni për një Kartë të Gjelbër. Do të ketë udhëzime që ju ta bëni këtë, por me pak fjalë, ajo përfshin plotësimin e formularëve të ndryshëm, duke dëshmuar se jeni të shëndetshëm, duke treguar që nuk keni rekorde kriminale, etj.

Do të ketë një tarifë të dorëzimit kur ju dorëzoni dokumentet në qeverinë amerikane gjithashtu. Nëse ju pëlqen mund të punësoni një avokat për të siguruar që të plotësoni gjithçka në mënyrë korrekte dhe të siguroni dokumentet e sakta.

APLIKO TANI

Çfarë duhet të bëni nëse nuk fitoni?

Nëse nuk fitoni, aplikoni përsëri! Nuk ka asgjë që të ndalon të aplikosh vitin tjetër. Gjithashtu, ka mënyra të tjera për të marrë viza në SH.B.A., qoftë për studime, apo për të punuar. Nëse ëndrra juaj është të jetoni në SH.B.A., atëherë merrni parasysh të gjitha opsionet në dispozicion për ju.