Njihuni me Kartën e Gjelbër

Nëse keni ëndërruar ndonjëherë të jetoni dhe punoni në SH.B.A., atëherë një kartë e gjelbër e SH.B.A.-së është ajo që dëshironi! Një kartë e gjelbër është një vizë qëndrimi e përhershme që ju jep të drejtën për të jetuar në SH.B.A. për pjesën tjetër të jetës tuaj, nëse dëshironi. Karta e gjelbër gjithashtu vjen me shumë përfitime të tjera, për të cilat diskutojmë më në detaje më poshtë.

Çfarë është një kartë e gjelbër?

Një kartë e gjelbër është ekuivalenti i një vizë qëndrimi të përhershme për SH.B.A. Pasja e një karte jeshile do të thotë që ju mund të bëni SH.B.A.-në vendin tuaj dhe të qëndroni atje pafundësisht. Sidoqoftë, duhet të kaloni disa procese ligjore, nëse largoheni nga SH.B.A. për gjashtë muaj, ose më shumë, dhe ende dëshironi të mbani kartën tuaj të gjelbër.

Ju duhet të rinovoni kartën tuaj të gjelbër çdo dhjetë vjet, por kjo është një procedurë e thjeshtë.

APLIKO TANI

Nëse merrni një karte të gjelbër, a mund të sillni familjen tuaj?

Nëse merrni një kartë të gjelbër, mund të bëni kërkesë për të sjellë bashkëshortin dhe fëmijët nën moshën 21 vjeç me vete në SH.B.A. Ju gjithashtu mund të sponsorizoni të afërm të tjerë që t’i ndihmoni ata të marrin vendbanimin në SH.B.A.

 

Të punuarit në SH.B.A. me një Karton të Gjelbër

Kur mbani një kartë jeshile ju lejohet të punoni dhe krijoni biznese në SH.B.A. Ju mund të aplikoni për çdo punë që ju pëlqen, për aq kohë sa puna nuk kërkon që të jeni një shtetas amerikan.

APLIKO TANI

Si mund të merrni një Kartë të Gjelbër?

 Për të marrë një kartë të gjelbër, ju ose duhet të keni punuar/jetuar në SH.B.A. për një periudhë të caktuar kohe, në rrethana të caktuara, ose të fitoni lotarinë e kartonit jeshil (e cila mbahet çdo vit nga qeveria amerikane).

Nëse rezulton se keni të drejtë për një kartë jeshile, ju duhet të aplikoni për një duke plotësuar një formular të peticionit për emigrantë dhe një kërkesë për kartë të gjelbër. Ju mund të dëshironi të punësoni një avokat për t’ju ndihmuar në këtë proces.

 

Dallimi midis një Karte të Gjelbër dhe shtetësisë amerikane

Mbajtësit e kartave të gjelbëra dhe qytetarët amerikanë përgjithësisht kanë të njëjtat të drejta në SH.B.A. Dallimi është se qytetarët mund të votojnë dhe të kandidojnë për zyra, si dhe një kërkesë për të afërmit e largët dhe kunetërit e tyre për t’u dhënë azil, të cilat mbajtësit e kartave të gjelbëra nuk munden. Gjithashtu, siç u përmend më herët, kur jeni mbajtës i kartave të gjelbëra, nuk mund të largoheni nga SH.B.A për gjashtë muaj, ose më shumë, pa kaluar procedura ligjore që vërtetojnë se ende dëshironi të mbani SHBA-të si vendin tuaj kryesor të vendbanimit.

APLIKO TANI

A Mund të bëheni Qytetarë të SHBA si Mbajtës i Kartave të Gjelbëra?

Pasi të keni një kartë të gjelbër për pesë vjet, ju mund të aplikoni për shtetësi amerikane. Nëse keni pasur vizë bashkëshortore, atëherë keni marrë një kartë të gjelbër, mund të bëni kërkesë për shtetësi pas tre vjetësh.

 

Përgjegjësitë tuaja si Mbajtës i Kartës së Gjelbër

Mbajtja e një karte të gjelbër, ligjet e Shteteve të Bashkuara do t’ju mbrojnë kur të jetoni në SH.B.A. Si kthim, ju duhet t’i bindeni ligjeve të Shteteve të Bashkuara. Ju gjithashtu duhet të paguani taksa dhe të raportoni të ardhurat në Shërbimin e të Ardhurave të Brendshme (IRS), të mbështesni formën demokratike dhe nëse jeni mashkull, i moshës 18-25 vjeç, duhet të regjistroheni në Shërbimin Selektiv.

APLIKO TANI

Kostoja e marrjes së një Karte të Gjelbër

  Kostoja e marrjes së një karte të gjelbër varet nëse përdorni një përfaqësues ligjor (nëse ka). Ju gjithashtu duhet të paguani për të paraqitur formularin I-485. Lotaria e kartës të gjelbër, nga ana tjetër, nuk ka kosto aplikimi.